
Albert Salorannan säätiö perustettiin 1964 hänen testamenttinsa pohjalta edistämään teatteritaiteilijoiden hyvinvointia.
Albert Salorannan säätiön toiminta keskittyi pääasiassa avustusstipendien myöntämiseen näyttämötaiteen parissa toimineille henkilöille.
Säätiön sääntöjä uudistettiin 2024. Nyt säätiöltä voi hakea myös tukea teatterialan kansainväliseen toimintaan ja opintoihin.
Albert Saloranta, 1954. Kuvaaja: Grönroos / Yhtyneitten kuvapalvelu. Teatterimuseon arkisto
Albert Salorannan säätiön hallitus 2022-2025
Ilkka Laasonen, puheenjohtaja
Tiina Luhtaniemi, jäsen
Esko Roine, jäsen
Helena Reilin, jäsen
Riitta Väisänen, jäsen
Albert Saloranta 1892-1963
Suomen Näyttämöiden Liiton toimitusjohtaja ja teatterialan monipuolinen osaaja
Albert Aleksander Saloranta syntyi Uudessakaupungissa 6.1.1892. Ylioppilastutkinnon suoritettuaan hän kävi kauppakorkeakoulun, jonka jälkeen Saloranta toimi aluksi liikealalla sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa hän opiskeli mm. kolmeen otteeseen Columbian yliopistossa. Yhdysvalloissa vierähti kymmenkunta vuotta.
Liikeala vaihtui pian taiteellisiin tehtäviin. Yhdysvalloissa ollessaan hän toimi mm. suomalaisten taiteilijoiden, kuten Elli Tompurin, Annie Mörkin ja Hanna Granfeltin kiertueiden järjestäjänä. Omaa taiteellista intohimoaan Saloranta kanavoi mm. näyttelemiseen, ohjaamiseen, lausuntaan ja näytelmien kääntämiseen.
Suomen Näyttämöiden Liiton (nyk. Suomen Teatterit ry) toimitusjohtajana Saloranta aloitti 1936 ja jatkoi tässä toimessa aina eläköitymiseensä asti kevääseen 1963. Liiton työuran alkuvuosina hän toimi vielä samanaikaisesti myös Elannon näyttämön johtajana ja ohjaajana (1936-1938).
Albert Saloranta kuoli vaikean sairauden uuvuttamana 10.10.1963. Hänen viimeisenä tahtonaan oli perustaa säätiö palvelemaan teatteriväkea. Albert Salorannan säätiö rekisteröitiin 30.10.1964. Lähes 60 vuotta Albert Salorannan säätiö on toteuttanut tarkoitustaan jakamalla raha-avustuksia tuen tarpeessa oleville teatterilaisille.
Albert Saloranta näytelmässä Naispaholainen
(Karl Schönherr). Teatteri Annie Mörk, 1920-luku. Kuvaaja: tuntematon. Teatterimuseon arkisto
Säätiön säännöt
1 §
Säätiön nimi on Albert Salorannan säätiö sr ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.
2 §
Säätiön tarkoituksena on tukea suomalaisia näyttämötaiteen parissa toimineita henkilöitä, jotka ovat tuen tarpeessa, jakamalla heille raha-avustuksia, sekä jakamalla näyttämötaiteen parissa työskenteleville henkilöille tai ryhmille stipendejä, apurahoja ja avustuksia kansainvälistä opiskelua ja muuta kansainvälistä toimintaa varten.
3 §
Säätiön omaisuutta on hoidettava huolellisesti ja sen varat sijoitettava turvatusti ja tuottavasti.
4 §
Säätiön asioita hoitaa, sitä edustaa ja sen varojen käyttämisestä määrää sen hallitus, johon kuuluu viisi jäsentä. Hallituksen toimikausi on kolme vuotta.
Kun hallituksen jäsenluku on alentunut alle viiden, valitsee Suomen Teatterit ry - Finlands Teatrar rf tai sitä vastaava yhdistys hallituksesta poistuneen tilalle aina kolmivuotiskaudeksi uudet jäsenet niin, että hallituksen jäsenlukumäärä pysyy viitenä. Hallitus on päätösvaltainen neljän jäsenen ollessa läsnä. Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan toimikaudeksi kerrallaan. Säätiöllä voi olla toimitusjohtaja.
5 §
Säätiön nimen kirjoittaa kaksi hallituksen jäsentä yhdessä tai hallituksen siihen valtuuttamat toimihenkilöt.
6 §
Hallitus kokoontuu varsinaiseen kokoukseensa vuosittain viimeistään huhtikuussa. Tässä kokouksessa esitetään tilintarkastajain lausunto, päätetään siitä mahdollisesti aiheutuvista toimenpiteistä sekä käsitellään kustannusarvio kuluvaa vuotta varten.
Kutsun hallituksen kokoukseen toimittaa puheenjohtaja kullekin jäsenelle vähintään kolme vuorokautta ennen kokousta, ja kutsussa on mainittava kaikki kokouksessa käsiteltävät asiat.
7 §
Hallituksen jäsenille suoritetaan tavanomainen palkkio ja korvaus säätiön hyväksi tehdystä työstä.
8 §
Säätiön tilintarkastaja voi olla tilintarkastusyhteisö ja tilintarkastaja voidaan valita toistaiseksi jatkuvalle toimikaudelle. Tilinpäätös on tehtävä kalenterivuosittain ja jätettävä helmikuussa tilintarkastajalle.
9 §
Näiden sääntöjen muuttamiseen ja säätiön toiminnan lopettamiseen tarvitaan, että asia on käsiteltävä kahdessa hallituksen kokouksessa, jotka on pidettävä vähintään kolmen viikon väliajoin.
10 §
Säätiön purkautuessa on jäljellä olevat varat luovutettava säätiön tarkoitusta edistävään käyttöön.
11 §
Jäljennös tilinpäätöksestä, toimintakertomuksesta ja tilintarkastajan lausunnosta on toimitettava määräajassa patentti- ja rekisterihallitukselle.

“… jakamalla näyttämötaiteen parissa toimiville henkilöille ja ryhmille stipendejä, apurahoja ja avustuksia kansainvälistä opiskelua ja muuta kansainvälistä toimintaa varten.”
— ote säännöistä